Gastric bypass

De gastric bypass wordt beschouwd als de gouden standaard en wordt het meest frequent uitgevoerd. Bij deze ingreep wordt er een kleine voormaag of 'pouch' gecreëerd, waardoor er een snellere verzadiging optreedt ('restrictie'). Deze maagpouch wordt verbonden met een deel van de dunne darm, waardoor het voedsel pas na 150 cm in aanraking komt met de verteringssappen.
Hierdoor worden er ook minder vetten en suikers opgenomen ('malabsorptie'). Bovendien is er door deze constructie een hormonaal effect, waardoor er minder hongergevoel is. Dit laatste effect zwakt wel af na enkele jaren.
Deze drie effecten (minder volume eten, minder opname van vetten en suikers en minder hongergevoel) leiden tot gewichtsverlies. Dit type operatie is geschikt voor zowel mensen die grote hoeveelheden eten als voor mensen die te veel zoetigheid eten.
Het heeft ook voordelen voor mensen met een maagbreuk en/of refluxziekte, aangezien het de refluxklachten kan verminderen. Een belangrijk voordeel van de gastric bypass is dat het volledig omkeerbaar is. Gelukkig is dit slechts zelden noodzakelijk.

1. Normale anatomie

2. Maken van voormaag (‘pouch’)

3. Splitsen van de dunne darm

4. maken van nieuwe verbinding tussen maag en dunne darm (A) en dunne darm met elkaar (B)