FAQ

  • We vragen aan onze patiënten om voor, maar ook zeker na de operatie te verminderen of te stoppen met roken. Rond een algemene verdoving vormt roken altijd een verhoogd risico op complicaties op gebied van longen en luchtwegen.

    Na een operatie hebben rokers op lange termijn, naast andere gekende gezondheidsrisico’s zoals kanker en slagaderverkalking, een verhoogd risico op het vormen van maagzweertjes. Rokers moeten dan ook maagbeschermers (zoals pantoprazole of omeprazole) blijven verder nemen na de operatie. Dit geldt ook voor ‘vapen’.

    Best van al is dus stoppen met roken, liefst nog enkele weken voor de operatie. Je kan hiervoor altijd te rade gaan bij onze rookstopconsulenten.

  • Vaak krijgen we de vraag of je veilig zwanger kan worden na een obesitasoperatie. Hierop antwoorden we steeds volmondig “Ja, natuurlijk”. Er zijn echter enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden in geval van zwangerschapswens na obesitasoperaties.

    Bij forse vermagering na obesitasoperaties worden vrouwen enerzijds vruchtbaarder, en zal anderzijds de werking van de pil minder goed zijn (bij gastric bypass). We raden dan ook aan om na een gastric bypass een andere type anticonceptie te gaan gebruiken.

    Zo nodig kunnen we je hiervoor advies laten nemen bij onze collega’s gynaecologie.

    Over het algemeen wordt aanbevolen om zwangerschap te vermijden tot anderhalf jaar na een vermageringsoperatie.

    Nadien kan een zwangerschap uiteraard wel normaal doorgaan. Belangrijk is dat je voordien nog een extra controle van je vitamines laat doorgaan zodat eventueel extra of andere vitaminepreparaten kunnen gestart worden, zo dit nodig zou zijn. We weten dat zwangerschap na een obesitasoperatie veiliger is dan een zwangerschap bijiemand met morbide obesitas. Zo heb je in geval van zwangerschap bij een BMI van meer dan 35 meer risico op aangeboren afwijkingen bij de baby,

    zwangerschapscomplicaties zoals zwangerschapdiabetes of zwangerschapsvergiftiging, Problemen rond de bevalling Overgewicht bij het kind op latere leeftijd.

  • Door deforse vermagering na obesitaschirurgie kan de huid slapper worden en kan er huidoverschot ontstaan op verschillende plaatsen. Meest frequent zien we dit ter hoogte van de onderbuik, bovenarmen en dijen.

    Bij sommige mensen is dit meer dan bij anderen. Dit hangt af van je lichaamsbouw, maar ook van je percentage gewichtsverlies. Mensen die regelmatig sporten hebben dit over het algemeen iets minder.

    Als je echt functionele (of cosmetische) hinder hebt van dit huidoverschot kan je in aanmerking komen voor een chirurgische correctie (zoals een buikwandcorrectie of abdominoplastie). Voor een dergelijke operatie wacht je best minimaal 1 jaar na de vermageringsoperatie. Deze type operaties worden uitgevoerd door onze collega’s plastische chirurgie.

  • Voor de ingreep dienen alle patiënten een eiwitrijkdieet te volgen, dit gedurende 2 tot 3 weken. De bedoeling is om 5-10% van je gewicht reeds kwijt te geraken omdat dit zorgt voor een sterke vermindering van het ‘visceraal vet’. Dit is vet dat zich tussen de organen bevindt. Hierdoor wordt de operatie technisch makkelijker en vlotter, wat natuurlijk beter en veiliger is voor de patiënt.

    Het dieet bestaat uit 6 maaltijden per dag, die gecombineerd mogen worden met groenten. We voorzien hiervoor standaard boxen die bij een externe firma besteld worden en bij de patiënt thuis afgeleverd worden.

  • De hechtingen zijn bijna altijd met verteerbare hechtingen en onderhuids. Er moeten dus geen hechtingen verwijderd worden. We adviseren je wel om na een 8-10 dagen eens langs te gaan bij je huisarts om de wondes na te kijken. De littekens worden afgedekt met een waterafstotende pleister.

    Je kan dus perfect de dag na de operatie al een douche nemen. Als de pleisters vuil worden of loskomen, kan je zelf gewoon een nieuwe aanbrengen. Na 1 week mogen de pleisters sowieso verwijderd worden.

  • De dag van de operatie meld je je aan aan het onthaal van ons ziekenhuis. Je blijft 6uur voor de operatie nuchter.

    Het exacte tijdstip wordt je 1-2dagen voor de operatie doorgebeld door ons secretariaat. De meeste patiënten kunnen na 1 of 2 nachten het ziekenhuis verlaten. We kijken natuurlijk of je comfortabel bent en vlot een lichte (zachte) maaltijd kan verdragen. De arts overloopt voor je ontslag nog alle praktische zaken voor thuis en beantwoordt alle mogelijke vragen die je nog zou hebben.

  • Na de operatie starten we maagbeschermers voor een 3tal maanden. Mensen die roken of die een aspirine-preparaat nemen moeten de maagbeschermers blijven verder innemen na deze 3 maanden.

    Bij iedere patiënt worden ‘trombose-spuitjes’ opgestart voor 10 dagen na de operatie. Dit kan je zelf doen, of via een thuisverpleegkundige.

    Ontstekingsremmers worden best levenslang gemeden, aangezien de kans op maagzweer of zelfs maagperforatie hierdoor sterk verhoogt. Indien ze toch zijn moet dit steeds zo kort mogelijk (maximaal één week) én steeds in combinatie met een maagbeschermer. Als pijnstiller geniet Paracetamol de voorkeur.

    Thuismedicatie wordt over het algemeen onveranderd doorgegeven na de operatie. Er is echter een gunstige impact op suikermetabolisme en bloeddruk reeds in de eerste weken na de operatie, zodat deze medicatie vaak snel kan afgebouwd worden. Het is belangrijk dat je huisarts tijdens je eerste controle ook je bloeddruk en suiker meet, zodat de medicatie eventueel kan verminderd worden.

    Indien je symptomen hebt van dorst, vermoeidheid of draaiingen kan het zijn dat je bloeddruk relatief te laag staat. Neem in dat geval zeker contact met je huisarts of met ons team om de dosis van je bloeddrukmedicatie aan te passen.

    Bloedverdunners moet je voor de operatie stopzetten en mogen na de operatie pas na enige tijd herstart worden. Dit zal je arts met je bespreken tijdens je opname in het ziekenhuis.