
Anti-reflux
Reflux & maagbreuk
Bij zure reflux of zuurbranden stroomt maaginhoud terug in de slokdarm, wat vaak onaangename symptomen geeft.
De overgang tussen slokdarm en maag sluit soms onvoldoende af, waardoor zure maaginhoud terugvloeit in de slokdarm. Dit veroorzaakt klachten zoals pijn achter het borstbeen, nachtelijk hoesten of een zure smaak in de mond. Soms gaat dit ook gepaard met een 'maagbreuk'. De slokdarm loopt door het middenrif via een kleine opening. Bij een maagbreuk is deze opening te groot geworden en schuift soms een deel van de maag naar boven, tot in de borstkas. Reflux en maagbreuk komen vaak samen voor, maar kunnen ook apart voorkomen. Zo zijn er mensen met reflux die geen maagbreuk hebben en omgekeerd. In eerste instantie is de behandeling met medicatie, maar soms is dit niet voldoende.
Behandeling en Diagnose
In eerste instantie zal een maag-darmspecialist (internist) een gastroscopie verrichten om de diagnose te bevestigen. Soms worden nog bijkomende onderzoeken gedaan van slokdarm en/of
maag, afhankelijk van je klachtenpatroon en van de bevindingen tijdens de gastroscopie.
De behandeling is meestal eerst met algemene maatregelen (aanpassingen eetgewoonten, vermagering, …) en medicatie.
In sommige gevallen is dit echter onvoldoende en wordt een operatie aanbevolen.
De anti-refluxoperatie eruit om enerzijds een klepmechanisme te herstellen tussen maag en slokdarm (met eigen maagweefsel), en anderzijds om de opening in het middenrif opnieuw
smaller te maken. Deze operatie verloopt steeds via laparoscopie (kijkoperatie), je blijft normaal 1 à 2 nachten in het ziekenhuis.
Bij mensen met refluxziekte en een hoog lichaamsgewicht (BMI hoger dan 35) kan eventueel ook gedacht worden aan een gastric bypass – operatie. Deze operatie behandelt enerzijds het gewicht, maar heeft ook bijna altijd een gunstige impact of refluxklachten. Indien je interesse hebt in dergelijke operatie kan je hier meer over lezen.